Akateeminen asiantuntijuus tänään

Tässä Loimun, YKAn ja Tohtoriverkoston yhteisessä webinaarissa käymme läpi seuraavia teemoja: mitä on asiantuntijuus ja sen arvo tänään? Kuka voi sanoa olevansa asiantuntija, keneen ja mihin luotetaan ja millaisella informaatiolla meihin vaikutetaan?

Asiantuntijuus on muuttunut antiikin ajoista lähtien, ja modernissa asiantuntijuudessa se on rakentunut pitkälti koulutuksen pohjalle. Nykyaikana tämä ei kuitenkaan enää ole ainoa asiantuntijuuden muodostumisen tapa, vaan myös näkemyksellä tai kokemuksella voi olla painavaa arvoa. Miten akateeminen asiantuntijuus pärjää yhteiskunnassa, kun siltä kaivataan yksinkertaistuksia ja varmaa tietoa? Tieteen tekoon kuuluva epäily ja epävarmuus eivät vakuuta suurta yleisöä niin helposti kuin populaarit näkemykset. Miten olla uskottava asiantuntija tässä ristipaineessa?

Kuinka muodostaa ammatillista identiteettiä asiantuntijuuden ympärille, kun osaaminen pohjautuu muuttuvaan tietoon? Mistä tutkijakoulutetun asiantuntijuus itse asiassa koostuu, kun se siirretään akatemian ulkopuolelle? Asiantuntijuuteen kuuluu myös verkostomaisen työskentelyn ja eri alat ylittävän keskustelun taito, ja sitä kautta asiantuntijuus myös rakentuu ja pääsee kasvamaan. Tilaisuudessa eri tieteellisillä taustoilla olevat osallistujat pääsevät myös keskustelemaan asiantuntijuudesta toistensa kanssa.

Tilaisuus on vuorovaikutteinen, mutta sen luentomainen osuus tallennetaan.

Aika: ti 23.8. klo 17.00 – 18.30

Paikka: Zoom. Linkki lähetetään ilmoittautuneille sähköpostitse

Ilmoittautuminen: Tohtoriverkoston jäsenet ilmoittautuvat mukaan tällä lomakkeella viimeistään sunnuntaina 21.8.

YTT Mikko Jakonen on kirjoittanut Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle tutkimusraportin Vastatieto – tulevaisuuden asiantuntijuutta etsimässä, jossa hän esittää mallin asiantuntijoiden ja poliitikkojen yhteistyölle poliittisessa päätöksenteossa. Jakonen on myös tutkinut luovaa taloutta, tietotaloutta ja työyhteisön muutoksia ja verkostomaista asiantuntijuutta.

Kommenttipuheenvuorossa Tohtoriverkoston Miia Kosonen summaa Leaving Academia -kirjan opit akatemiasta muille sektoreille töihin lähteville.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *