Kirjakahvit

Tohtoriverkoston kirjakahvit ovat epämuodollisia verkossa toteutettavia kahvituokioita, joissa jutellaan kullakin kerralla tietystä uutuuskirjasta tai muutoin kiinnostavasta opuksesta. Lukupiiristä poiketen edellytyksenä ei ole, että olisit ehtinyt lukea kirjan etukäteen – mukaan voi tulla matalalla kynnyksellä ihan vain kuuntelemaan ja hengailemaan.

Perjantaina 1.12. klo 15-16 kirjakahvien aiheena on Jukka Häkkisen Salaliitot ympärilläni – Miksi totuus ei kiinnosta aivojamme? (SKS Kirjat, 2023). Jukka on mukana kirjakahveilla kertomassa kirjan synnystä ja sisällöstä.

Kirja on olennaista luettavaa niin tiedettä tekeville, siitä viestiville kuin suurelle yleisölle. Salaliittojen historia on huomattavasti pidempi kuin kärjistävien somekeskustelujen. Salaliittoajattelussa ei ole kyse tyhmyydestä tai tietämättömyydestä. Kirjan keskeinen väite on, että salaliittoteorioihin uskominen on välttämätöntä: nämä uskomukset ovat osa aivojen evolutionaarisen, selviytymistä edistävän työkalupakin toimintaa. Tässä mielessä salaliittouskomukset ovat yksi aivojen evoluution merkittävimmistä tuotoksista ja ihmisen menestyksen keskeinen symboli. Kirja muistuttaa havainnollisesti, että myös tiedeyhteisö on nobelisteja myöten sisällä salaliittoajattelussa. Puhumattakaan siitä, miten äärimmäisen kilpaillut ja hakijoille stressaavat akateemisten positioiden haut ovat läpi vuosikymmenten olleet yhtä juonittelua ja vastustajien mustamaalausta. ”Kaiken lisäksi professorit olivat viime viikolla samassa lounaspöydässä! Tämä ei voi olla sattumaa!

Ilmoittaudu mukaan tällä lomakkeella viimeistään 29.11.

Tapahtuman linkki toimitetaan ilmoittautuneille edellisenä päivänä, 30.11. Muistathan myös lisätä tapahtuman kalenteriisi tältä sivulta.

Tervetuloa!