Kirjoitusretriitti Tohtoriverkostolle

Kenelle retriitti on tarkoitettu?

Retriitti on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat rauhoittua kirjoittamaan yhdessä muiden kanssa. Retriitin ohjaaja Kate Sotejeff-Wilson asuu Jyväskylässä. Skotlantilaisen Rowena Murrayn innoittama retriitti tuo yhteisöllisen kirjoittamisen Järvi-Suomeen ja verkkoon.

Miten retriitissä toimitaan?

Useimmat kirjoittavat yksin. Retriitissä kirjoitetaan yhdessä. Ohjelma koostuu kirjoitusjaksoista ja riittävän rentouttavista tauoista. Retriitti pidetään enimmäkseen suomeksi ja/tai englanniksi, mutta ohjaaja puhuu myös puolaa ja saksaa. Kirjoittaa voi millä kielellä tahansa. Lue lisää retriitin kulusta englanniksi ja tarkemmin verkkomenetelmästä.

Päivän ohjelma:

9.00 aloitus ja tavoitteet
9.30-10.45 kirjoitetaan
tauko – muista liikkua!
11.15–12.30 kirjoitetaan
tauko – muista käydä ulkona!
13.30-14.45 kirjoitetaan
14.45 päätös

HUOM! Tapahtuma on täynnä (13/10 osallistujaa, viimeiset 3 ilmoittautunutta varasijoilla).

Nähdään Zoomissa!

Miksi kirjoitamme yhdessä?

Jotta olisi helpompi keskittyä.
Olet ehkä tottunut kirjoittamaan paikoissa, joissa on ihmisiä, kuten kahvilassa, kirjastossa tai jaetussa työtilassa. Tämä ei ole sama asia. Retriitissä määrität tavoitteesi ja kerrot niistä muille, ja lopuksi kerrot, miten meni. Kirjoittamisen aikana ollaan poissa netistä: ei puhelinta, ei sosiaalista mediaa, ei sähköpostia, ei keskusteluja. Yllätyt siitä, miten paljon saat aikaan!

Jotta voimme jakaa ideoita.
Joskus on tarve saada puhua kirjoittamisesta. Silloin kollegoista on apua. Joskus kollega on kuitenkin ”liian lähellä” projektia tai liian kiireinen. Täydellinen kuuntelija voi olla ihminen, joka ei tiedä aiheestasi mitään ennestään. Toinen kirjoittaja näkee tekstissä asioita, joita ei itse huomaa.

Jotta pysymme terveempinä.
Kun kirjoittaa yksin, tulee helposti elettyä epäterveellisesti. Keho tarvitsee liikettä vähintään puolentoista tunnin välein. Joka päivä pitää käydä ulkona, vaikka olisi kuinka huono ilma. Kirjoittaessa täytyy pitää kunnon taukoja, juoda nestettä, venytellä ja syödä terveellisesti, jotta aivot ja keho toimivat. Yhdessä tämä kaikki on helpompaa.

Jotta saamme tukea toisistamme.
Kirjoitusretriitissä kaikki kirjoittavat erikseen, mutta sitoutuvat yhdessä kirjoittamiseen. Monet retriittiin osallistuneet tapaavat toisiaan sen jälkeenkin, joko fyysisesti tai virtuaalisesti, niin usein tai harvoin kun on tarvis. Voit pitää yhteyttä muihin kirjoittajiin meidän keskusteluryhmässä aina kun haluat, kunnes tulee tarve osallistua taas varsinaiseen retriittiin.

Kouluttaja: Tri Kate Sotejeff-Wilson kääntää ja toimittaa kielentarkistuksia tutkijoille (KSWtranslations) ja ohjaa kirjoitusretriittejä (Ridge Writing Retreats). Hän on Nordic Editors and Translators -yhdistyksen varapuheenjohtaja ja on toiminut mentorina Tohtoriverkostossa.

Kouluttaja: Tri Kate Sotejeff-Wilson