Tohtoriverkosto ry otti vauhtia koronaetäilystä

online-event

Tohtoriverkoston toiminta yhdistyksenä käynnistyi perustamiskokouksella 21.11.2019. Yhdistysrekisterissä olemme olleet 17.1.2020 alkaen ja toiminta käynnistyi huhtikuun alussa kaikille avoimella startti- ja ideointitapaamisella.

Vuosi 2020 jää tunnetusti historiankirjoihin monella tapaa poikkeuksellisena. Monille tutkimuksen ja koulutuksen asiantuntijoille paikasta riippumaton tietotyö on tuttua vuosikymmenten ajalta, mutta normaalioloissa tuskin olisi koskaan nähty näin laajamittaista siirtymää verkkoon. Myös kansainväliset yhteydet on hoidettu etänä. Aikaa ja energiaa on vapautunut työmatkustamiselta kotikäyttöön.

Verkkotyöskentelyn osuuden kasvaminen on uusi normaali – jota on ehditty odottaakin – mutta itsetarkoitusta siitä ei kannata tehdä. Tutustuminen, satunnainen ajatustenvaihto, ideoiden pallottelu ja varsinkin niiden toteutus hyötyvät edelleen läsnäolosta. Tulevaisuus on hybridiä, jossa tavataan kun se on mielekästä, ja hoidetaan muut tehtävät verkossa.

Tohtoriverkosto ry:lle etätapahtumien vuosi muodostui tosiasiassa onnenpotkuksi. Jos olisimme rajanneet tilaisuuksia Helsinkiin tai johonkin muuhun isoon kaupunkiin, olisi se karsinut osanottajamääriä vähintään puolella. Jäseniä on kaikkialta Suomesta. Onnistumiseen on saattanut vaikuttaa sekin, että verkkoyhteisöjen lainalaisuudet ovat tuttuja jo väitösaiheesta alkaen 😉

Koulutuksiimme tulijoilla on ollut hyvät valmiudet ottaa uusi toimintatapa nopeasti haltuun, kuten tohtoriverkostolaisille sopiikin – ja innostus oppimiseen on välittynyt Zoomin ja Teamsin kautta paremmin kuin hyvin. Tästä lämmin kiitos kaikille tapahtumiimme osallistuneille!

Entä miten sujui yhdistyksen ensimmäinen vuosi lukujen valossa? Kauhuskenaariossa olisimme saaneet 10 maksavaa jäsentä, ideaalitilanteessa 100. Realistisena pidimme hallituksessa noin 40:tä jäsentä. Ideaalista ei jääty kovinkaan kauas, sillä meitä on jo 90!

Kannatusjäsenten osuus oli laskelmissamme suurempi, sillä tavoittelimme kymmentä, ja pääsimme neljään. Tässä yhdistykselle jää parannettavaa vuodelle 2021. Varsinkin liittojen kanssa oli hieman nihkeää, sillä saatamme näyttäytyä kilpailijana siitäkin huolimatta, että Suomesta on puuttunut pelkästään tohtoreiden uramuutoksille omistautunut toimija.

Järjestimme vuoden aikana kuusi koulutusta: Killeri-CV, Asiantuntijana sosiaalisessa mediassa, Uudelle uralle, Onnistu yrittäjänä, Osaamisen kotipesä – omat verkkosivut sekä PitchPerfect-hissipuhe. Lisäksi toteutimme startin lisäksi kolme epävirallisempaa juttutuokiota ja kaksi Skillhive-demoa.

Aina en ole verkkosivujen kävijätilastoja lukiessani tiennyt, pitäisikö itkeä vai nauraa, sillä kolme neljäsosaa kävijöistä päätyy sivuillemme Twitterin kautta. Tämä on luonnollisesti seurausta omasta (yli)aktiivisuudestani kyseisessä kanavassa. Jatkossa otan tavoitteeksi viestintäkuplien laajentamisen, sillä kaikki eivät välttämättä seuraa Twitteriä. Toki ajankohtaisista tapahtumista jaetaan tietoa myös jäsenten postituslistalla ja Skillhivessä. LinkedIniä ja Facebook-ryhmää hyödynnetään satunnaisemmin.

Tulevan vuoden tapahtumakalenteri otetaan valmisteluun vuodenvaihteessa. Avaan aiheesta myös parven yhteisöömme Skillhivessä. Jo sitä ennen jäsenten toiveet ovat enemmän kuin tervetulleita: mihin erityisesti kaipaat lisäoppia? Kaikki jäsenet voivat kutsua foorumiemme kautta tohtoriverkostolaisia koolle, ja myös paikallisiin tapaamisiin, kunhan koronatilanne helpottaa. Mukana on jatkossakin täsmäkoulutuksia, joista syntyy konkreettinen lopputulos – esimerkiksi timanttinen CV – mutta myös yleisempää ajatustenvaihtoa vertaisryhmissä esimerkiksi verkostoitumisesta, tohtoreiden yrittäjyydestä ja uramuutoksista.

Tässä vaiheessa on aika huokaista hetki ja toivottaa kaikille tohtoriverkostolaisille levollista joulun aikaa ja terveyttä. Tavataan taas vuoden 2021 tapahtumissamme!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *